i

Sunday, October 16, 2011

Rahsia Tarikh lahir menurut Dr Azizan Osman

Bukan bermaksud kita nak meramal,, its just for fun..untuk kita mengenal siapa diri kita, potensi diri, apa kelemahan diri kita serta kekuatan yang kita miliki sejak azali…eh? :P dengana danya pengetahuan ini kita boleh menilai sikap kita, memperbaiki kelemahan dan menggunakan kekuatan ‘strenght’ yang ada supaya potensi diri dapat dimaksimumkan dengan sebaik mungkin untuk mencari kerjaya yang sesuai dengan personality selain untuk menjadikan kita insan yang lebih baik serta mencapai apa yang kita kehendaki dalam hidup InsyaAllah …betul tak??, Namun mungkin ada di kalangan kita yang eksited tahap Gaban, and terus ingin mengetahui personality kawan ataupun pasangan masing-masing..itu tak salah, namun sekiranya kita menggunakan atau memanipulasikan kelemahan mereka itu yang tidak betul..okeh!

Mungkin ada some part yang kurang tepat menyebabkan anda tidak bersetuju…well, mungkin kita tak sedar personality kita begitu, namun yang baik dijadikan batu loncatan untuk mencipta kejaan (setelah anda ketahui potensi diri anda) yang tak elok dijadikan sempadan, meaning that anda perbaiki diri..dan diingatkan lagi Rahsia Tarikh Lahir ini bukan ramalan.. =)

Dah sedia,Bring it on baby!
STEP 1

Ini gambaran pengiraannya ok… date/month/year

AB / CD / EFGH. Please have calculator with you to calculate faster.

rahsia tarikh lahir dr azizan osman
Diagram 1: How to calculate
I’ll teach you….let’s say my birthday is 30/12/1986

Diagram 2: This is the result of calculation based on petunjuk yang terdapat di diagram 1 di atas..pastikan anda hasilkan nombor satu digit sahaja..



STEP 2

Look at my number outside the triangle on the left, how do i get 7+5= 3?
Yes the answer is 12. But 12 is a two digit number. So Please bear in mind to change it to one digit.
12 --->; 1+2= 3
So the final number is 7+5= 3, understand??

Figure 3: My chassis number (in yellow box)

STEP 3
Your chasis number is number that been circle with yellow ink like the diagram above. So determine your chassis number. My chassis number is 3-3-3 which we can call it as code number. If u have chasis number of 3-3-3, means you are normal. You have to discover the description below regarding your chasis number..3-3-3 that means i ada 3 times perangai yang dinyatakan. Hahah bengong! Ei..ini Psikologis cakap.. =)


1
WHO HAS IT?
· Bijak Boleh jadi pemimpin (natural born leader)
· Tidak suka dengar arahan orang lain
· Tidak percaya kebolehan orang lain. Dia rasa die lagi bagus.
· Suka memerhatikan orang Kreatif Banyak idea Pantang dicabar
· Dilihat sebagai seorang yang sombong tapi baik
· Berdikari
· Positive thinking
· Sentiasa nak menang
· Keras kepala
· Sangat sentisitif dan suka berdendam
· Selalu dipijak pijak
· Perfectionist
· High expectation
· Terlalu berterus terang

2WHO HAS IT?
· Mudah keliru
· Susah buat keputusan
· Easy to manipulate
· Ada kekuatan suara
· Tidak boleh tertekan dlm membuat keputusan
· Jujur
· Suka pada kebersihan
· Tenang
· Dengar tapi tidak semestinya dia buat
· Memahami
· Mudah bersabar
· Mudah simpati
· Mudah memaafkan
· Tidak tetap dalam membuat keputusan
· Sangat- sangat emosional
· High jealousy
· Boleh dipercayai
· Pengikut yang bagus
· Tahap kesabaran yang tinggi

3WHO HAS IT? Ini nombor saye!!
· Aktif *betul betul betul*
· Mudah popular *erk?? ;p*
· Menawan semasa muda *oh ini tak boleh jadi ni..tak tidow semalaman dengar*
· Senang diberi tanggungjawab *cuba bagi..try hahah*
· Mudah berkawan, kepoh *ohh memang kepoh sejak azali,, nak berkawan? No hal :D*
· Baran *siapa berani dekat? Mai test*
· Kerja siap cepat tetapi tidak sempurna *hahah ini kalau dah masa tak cukup barula..*
· Kurang kesabaran *cuba buat saya tunggu awak 15 pun cukup,, hati gerenti panas *
· Peramah *hai saya ayu*
· Nafsu tinggi *opss no komen*
· Suka mengikut fesyen terkini *jadi magsa fesyen pun pernah gak J *
· Semangat tinggi *yeap true that’s Capries people belong*
· Kreatif *haha konon la*
· Artistic *owh saya suka edit gambar guna Photoshop,, artistic la sangat hahah*
· Egois *hrmmm*
· Suka kritik secara terbuka *komen membina..untuk orang terdekat je la k.*
· Suka mengawal *kawal siapa ni?? heheh*
4
WHO HAS IT?
· Suka merancang
· Suka mencari ilmu dan belajar
· Membuat kajian sebelum buat keputusan
· Kemahiran tinggi (If your kids have this number, engineer is a good profession cuz mereka mahir dalam bidang technical)
· Bijak
· Tidak mudah putus asa
· Sukar simpan wang
· Rajin. Kerja, etc
· Keras kepala, susah ubah fikiran
· Suka bersangka buruk pd org lain
· Sgt kedekut dgn org yg tidak dikenali
· Suka logik
· Tidak berani ambil risiko
· Setia
· Takut orang tipu dia, end up selalu kena tipu
5
WHO HAS IT?
· Suka mencari peluang, arah dan direction
· Workaholic
· Suka travel
· Mudah naik pangkat
· Their motto is "Life is a learning process"
· Ada genetic degil
· Adventurous
· Bertenaga
· Citarasa tinggi
· Bernafsu tinggi
· Bijak
· Berani ambil risiko
· Minat berniaga (bisnes minded over gila)
· Suka shopping dan boros
· Angin turun naik
· Suka bertangguh
· Daya tarikan tinggi (charming)
· Sexy (If perempuan)
6
WHO HAS IT?
· Mata Duitan
· Suka mengawal wang
· High taste
· Kekeluargaan
· Pendamai dua pihak bertelagah
· Jujur
· Penyayang
· Mengambil berat
· Tidak pentingkan diri sendiri
· Menegakkan keadilan
· Tamak
· Bijak
7
WHO HAS IT?
· Love to argue
· Senang dapat pengikut atau penyokong
· Senang berkawan
· Cerewet
· Popular
· Suka benda mistik
· Suka berfalsafah
· Pendendam
· Analytical (suka kaji dalam2)

· Ada kekuatan kerohanian
· Good instinct
· Sensitive with surrounding
· Suka menyendiri
· Suka berfikir
8
WHO HAS IT?
· Bertanggungjawab
· Boleh dipercayai
· Pertahankan kawan
· Keras kepala
· Suka teratur
· Suka membantu dan baik hati
· Mudah simpati hingga tertipu
· Mudah tertekan, tak reti have fun.*Dr Azizan ckp their face selalu masam jer. yeke?*
· Instinct hebat, boleh jd bomoh
· Setia
· Materialistik
· Suka kuasa
· Ambitious
9
WHO HAS IT?
· Good in public relation
· Senang dapat kawan
· Suka bergaya kemas
· Senang menarik hati org tua
· Bijak
· Global thinking
· Penyayang
· Suka kongsi dan suka memberi
· Sensitive
· Ikhlas
· Romantis
· Berbakat
· Understanding
· Gentleman (if lelaki)
· Emosional
· Jiwang
· Love yang over

STEP 4
If the number inside the green box (Figure 4 below) is the same, in other words the number in the green box is same both left and right, u have "nombor cermin". Maksudnya? Anda mudah hebat atau popular dan sepatutnya jadi org hebat atau popular.
Sila lah kembangkan hidung yer [ehem-ehem..saya ada nombor crmin, mungkin kalau jadi artis boleh rembat anugerah pelakon paling popular?? Whoops terlebey suda..haha berlakon pun tak retia da hati!] hehe. Means that you are able to be great and successful if you fully use your potential, know your potential and you follow the right direction@system that suits you. Owh jum siapa yang ada nombor cermin kenali potensi diri kita..suka letteww!
Owh by the way, sesiapa yang tidak ada nombor ini jgn gusar, kerana anda juga boleh berjaya. Well tanpa usaha, kejayaan bukan milik kita..ingat itu ohkey!!


Figure 4

STEP 5
The next section is hardcore! You have 16 circular box right? ALL the 16 number inside the circular box can be used for combination of the number below. For example i have number 1,2,3,3,3,5,6,6,7,9,9,9,9,9,9,and 9. [check semua nombor yang ada dalam bulatan dalam digram di atas.]

Lets check kombinasi nombor yang anda punya serta maksudnya…


1 2 3 @ 1 2 *ayu ada kombinasi nombor ini*

· Ada kekuatan/bakat/anugerah suara
· Boleh ckp laju
· Kadang2 ckp xserupa bikin/ ckp kosong [kegemaran hahaha]
· Suka ckp lepas/suka lawan ckp org
· Boleh berhujah/berdebat (If your kids have this number, galakkan masuk debat@syair whatsoever)
4 2 6 @ 2 4
· Pandai ceramah dan syarahan
· Suka share ilmu
· Boleh jadi motivator
8 4 3
· Mudah bosan
· Banyak angan2
· Sukar berjaya if not focus
· Selalu cari peluang baru/kejayaan
5 7 3 *i have*
· Senang bergaul dengan vip/atasan
· Orang atasan senang percaya cakap dia
· Senang disabotaj, senang sabotaj org
9 1 1
· Suka berdikari
· Susah ada partner sendiri dlm syarikat
· Susah ada rakan kongsi, sebab selalu bertentangan pendapat
· Suka buat keputusan sendiri
· Boleh jd org tengah
· Mudah berjaya atas usaha sendiri
· Keras kepala
· Senang dikhiniati org
1 1 1 1 @ 6 6 6 6 @ 1 6 1 6
Suka fikir dalam2, xsuka share, mudah kecewa, tekanan emosi
4 5 6
· Bole jd akauntan dan uruskan kewangan (Yeah Dr Azizan ckp pekerjaan sesuai adalah accountant!blurgh lagi)
· Mudah terlibat dgn rasuah @ penyelewengan wang.
9 9 9 *i have*
Banyak peluang dalam hidup hingga jadi tamak, kesunyian, suka tinggal tmpat dikelilingi pokok
*oh tidak…I don’t like word kesunyian itu*
3 3 3 @ 8 8 8 *i have*
· Mudah tertekan
· Panas baran
· Berpontensi jd org berpengaruh dan berkuasa
· Pendendam
· Degil *ya betuuuul*
· Selalu resah gelisah, perlu belajar relax!
4 5 9
Sukar dapat sesuatu dengan merancang, ada gerak hati yang kuat
6 7 *i have*
Senang belanja org
1 5 6 *i have*
Kerja outstation rezeki lebih baik
*oh nak tukar keja la ni hiihik eh tak la,, saya suka jd cgu
1 8 9
Suka melancong, suka bergerak dan sentiasa tertekan
8 3
Suka aktiviti luar rumah, xsuka stay in ofis@rumah
3 3 6 *i have*
Kebocoran wang. Duit senang masuk, senang keluar
*oh my oh my…absolutely true*

7 2 9 @ 2 7 @ 2 5 7
*saya ada dan saya suka yang ini much much!!.hehe*
· Ada pelaris semulajadi
· Daya tarikan yang tinggi secara semulajadi
· Menawan
· Senang dapat penyokong/pengikut
· Mudah yakinkan orang tetapi mudah teryakin
· Mudah disabotaj
· Kawan tidak setia sebab jealous!
· Hati-hati dengan hubungan sulit sebab people are easily attracted to us bebeh!
· Boleh jadi Pengarah syarikat, Ahli politik, Marketing, Pelakon, Penyanyi, Networking, and the best is JUTAWAN! *harap-haraplah amiin*

So Hows yours?? What is your combination number?? Rahsia Tarikh Lahir korang?
Kalau tak faham Tanya ok…nanti sesat jalan ^_^
Sumber : AfraYuri



sharing is caring!!

18 comments:

  1. uyooo..susah nya, dh x faham dh..byk sgt kotak n number2..aduh

    ReplyDelete
  2. klo cannie ape cite die.. lol


    03 07 19 90
    3 7 1 9
    1 1
    843 2 123
    3 3
    6

    ReplyDelete
  3. @miss lyzeer hahaha slow2..yang penting rujuk kotak frist untuk guide anda..lepas tu refer contoh..

    ReplyDelete
  4. @Anonymous dear ano, hi...your chasis number is 3-7-2-9 [so sila refer kat bahagian chasisi number], anda ada nombor cermin, meaning tat you have potential to be successful person but have to identify your potential first your skills, sombination no u have are 123, 426, 843, 911,1111,333,67,189,83,336,729

    ReplyDelete
  5. hahaha ayu i n u ade no y hampir sme ..lol
    mcm komplex je kiraan bnde nie ..
    (>,<)

    ReplyDelete
  6. @Anonymous tak la jugak...just ikut step btul2...eh is it?? dont say tat ur birthday is 31 december?? i'm so jeless..hihi

    ReplyDelete
  7. guna bahasa malaysia la bro ngok

    ReplyDelete
  8. rosakkan bahasa malaysia je mangkuk ni

    ReplyDelete
  9. @ansri

    do i care?? ni bukan test BM,,my belog..sukahati la..kalo tak faham plz plz get the dictionary la bro... =)

    ReplyDelete
  10. @nadiatulakmal love it when you like it dear .sharing is caring =)

    ReplyDelete
  11. saya dah belajar dah mengira, cuba sy xtahu kod tu bawa maksud yg tertentu?? mmg princess pergi kursus ke?? satu lg, kita kena bca setiap no (step3) atau ikut bca kod (step 5)? ada lagi ke kod2 yg x dipublish oleh princess kat sini?

    ReplyDelete
  12. poning poning...x fhm combination no tue anyway thanks ayu

    ReplyDelete
  13. amboiii ayu..jd motivator plak skrg..hihihi..bgus2..ckgu mmg kena pndai jd motivator...hik3...kak zura byk no 1..3..6..9..and kbyknnya mmg tepat...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...kan? at least tau apa kekurangan and perbaiki,, :')

      Delete
  14. yang bagusnya kat sini, bila kita tahu kelemahan diri kita, kita boleh cuba cari cara mengatasinya. dan kelebihan yg kita ada, kita boleh gunakan untuk meningkatkan potensi diri kita. boleh buat perancangan masa depan.
    bukan suruh terlalu percaya, tetapi sekurang2nya ia dapat membantu diri kita untuk berjaya sebenarnya.

    ReplyDelete
  15. tapi setelah sy kira tarikh lahir saya melalui kaedah metafizik ni, mmg sangat kena dengan diri saya.... jd saya perlu perbaiki segala kelemahan yg saya ada secara beransur-ansur dan kelebihan yang saya ada itu perlu perancangan yang baik agar pada akhir hidup kita / kerjaya kita, sudah kukuh. Setiap tarikh lahir kita ni, ada kekuatan dan kelemahan. Untuk berjaya dalam hidup, kita perlu kenali diri kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed.. betul sis.. kena kenali diri,,sebab sendiri je yang dapat tolong diri sendiri :')

      Delete