i

Monday, July 1, 2013

Resepi Cheesy Layer | Desert senang, mudah dan yummy!

resepi cheesy layer mudah senang

Hari panas-panas, balik-balik ayu bukak freezer mengharapkan ada keajaiban berlaku..eh eh..mengarut tengok tatura cheese cream ada dalam peti ais,, ting! mengerlip-mengerlip lampu mentol di kepala thinking "I deserve something sweet in the world!!" hewhewhew so ayu dengan mood rajin ke dapur, start dengan project work membuat cheesy layer sorang-sorang. Now ayu nak kongsikan resepi desert yang membuat orang yang makan senyum rasa diri in heaven...

Resepi desert Cheesy layer

bahan-bahannya: 
250g cream cheese
150g susu pekat manis
250g dairy whipping (UHT)
1 peket biskut marie jenama munchies
1 cawan fresh milk
filling - perasa yang korang suka (strawberi , blueberry, or anything u suka k)
cup yang secukupnya

cara-cara membuat desert cheesy layer:
pukul cream cheese sehingga kembang, then masukkan susu pekat and the whipping cream..pukul hingga sebati.

cara melapis cheesy layer:
lapisan pertama adalah adunan cheese-- kalau suka tebal letak tebal lau suka nipis letak asal rata k..
lapisan kedua--filling (ayu pakai strawberi,, letak just nice k..jangan banyak sangat nanti terlebih manis)
lapisan seterusnya adalah biskujt marie yang dicelup sekejap dalm susu fresh milk (jangan sampai lembik ok)
seterusnya ulang balik lapisan dengan meletak adunan cheese, filling, biskut marie, adunan cheese dan akhirnya lorekkan dengan filling. ayu sengaja kje letak parutan coklat kat atas tu untuk kesan cantik ha ha ha..so ikut ceativity koranglah on how nak decorate desert k..

so dah siap..masukkan dalam peti ais,, beberapa jam dah boleh makan!!
makan sejuk-sejuk, yummy!!
selamat mencuba!!

lepas siap,, jangan lupa pulak ambik gambar..hehe

and camwhoring dengan hasil desert yang dah siap tu..
sengaja letak hiasan gambar over..erk. motip??  haha



sharing is caring!!

12 comments:

  1. Post kan dekat sini.!! Tapi nak free, ehhehee :P

    ReplyDelete
  2. Yeah..resepi best. Nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  3. nice dah sob,pngen nyoba yg langsung jadi aja dah :)
    kunjungi juga
    biscer.blogspot.com
    duniablogseo.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. sedapnya. nak buat jugalah nanti bila free. thanks awak sharing ;p

    ReplyDelete
  5. terima kasih. nak buat nnti.hihi. teringin !!

    ReplyDelete