i

Saturday, December 10, 2011

ayah dan ibu.





kalau sentuh bab ayah dan ibu
memang boleh buat nangis.


this morning, masa nak pergi servis kereta..ayu dengar hotFm.tajuk pagi tadi "lagu apa yang boleh buat kita mengenang zaman lalu" ala2 gitu la k....then dok layan-layan dengar celoteh FBI and usop wilcha, tiba-tiba sorang mamat kol. dia bagi tau lagu ayah dan ibu memberi kenangan yang tidak boleh dilupakan.

kesian mamat tu, untuk dipendekkan cerita..waktu dengar lagu ayah dan ibu dari Sudirman, kawan dia tanya..."boleh bayang macam mana keadaan kita bila ibu dan bapa kita dah tiada?"

tak lama lepas tu, abang dia kol
dan bagitau yang ayah dan ibu dorang dua-dua dah tiada..meninggal akibat kemalangan jalan raya.


time dengar mamat tu cerita,, airmata pun meleleh tengah-tengah drive, dah lah Faizal pasang lagu tu jadi background conversation tu..sedeyh gila...kesian mamat tu..sebab tu lagu tu amat memberi kenangan kepada dia..jum doa sama-sama semoga roh ibu bapa dia ditempatkan dikalangan orang beriman kan...


waktu muda ni
jangan malu keluar jalan-jalan dengan ibu bapa...suara sumbang kata tak cool lah, nerd lah, manja lah..
jangan lupa masa kita singkat sahaja untuk bersama mereka...pernah tak membayangkan situasi ini..cuba bayangkan bila mereka pergi tanpa bicara? mereka dah tak ada di depan mata?


suara yang selalu memerintah itulah yang kita rindu
suara yang banyak omelan, rungutan teguran itu yang kita rindu
takda lagi gelak ketawa dari mereka yang kita sayang
kasih sayang mereka tiada bandingan
walaupun ada orang lain yang dicintai, namun kasih ibubapa indah
sayang kita walau macamana pun sikap kita kepada mereka
menerima kita bila kita tidak sempurna.

icantimaginemylifewithoutthem
ilovemydadsomuchalsomymumiloveher.


gudnite.


LOve your Mum and Dad



sharing is caring!!

2 comments:

  1. jangan malu keluar jalan-jalan dengan ibu bapa...suara sumbang kata tak cool lah, nerd lah, manja lah..
    ---------------------

    dolok2 ada juak rasa supan. siyes. ya waktu gik awal 20an. gik mudak gilak. utak singkat. tp knek tok, nang suk kuar ngn org tua. haha. kedak kmk ngn mak kmk, nang hugg rah bahu mun kuar jalan

    ReplyDelete
  2. @mr_absaok...mudak2 nang cmya...malu di diat kawan tek nak...maseh gik jalan2 ngan mak bapak..sik pike panjang..tapi yalah masa kita dengan sidak...kelak sikda baruk nak bercarik...baruk nak rasa sedih. agik2 mun miak bertahun diam di asrama oh...yahh berhugg rah bahu eh...bait kitak ngan mak kitak eh.. =)

    ReplyDelete