i

Thursday, September 27, 2012

Contact lens murah: Cantik 'instant' tapi merbahaya!


Gadis mana yang tak nak kelihatan cantik? dan siapa yang tak nak ikut trend terkini supaya tak kelihatan outdated? Malah berkaca mata dikatakan old-fashion, kolot, soo kampung dan nerd membuatkan ramai mengambil keputusan untuk menggunakan contact lens. Fesyen sentiasa berkembang. lambakan Contact lens cantik dan murah amat membantu gadis untuk transform dan 'make-over' kan diri untuk kelihatan menawan di hati arjuna. Dengan adanya contact lens barbie doll yang membuatkan anak mata hitam besar, didatangkan dengan pelbagai warna (nak feeling-feeling omputeh u), buat mata seolah-olah basah berkaca..rupa akan berubah serta merta..daripada rupa gadis biasa, berubah penampilan ok, cantik, gorjes, lawa, menawan..semualah! all in the pakej..so siapa tak nak cantik instant? Dari mata turun ke hati..boleh tambat hati lelaki lagi.. :)


I never use contact lens walaupun hati teruja tengok adik-adik gilakan contact lens..memang berubah, mata boolat gitu..tipulah kalau ayu cakap tak pernah terfikir nak beli contact lens, after seiing them "wah hazel mata ko mak jemah!! cantiknya..nanti nak beli jugaklah" Walau macamana pun godaan dari si hati, kata-kata manis yang keluar dari bibirku yang merah merekah ini saja,  si akal akan mudah terpedaya dengan itu semua..Dia akan cakap STOP! tak payah, contact lens have direct contact dengan mata, dan mata adalah segalanya! Yes, segalanya..You should never risks your eyesight/eyes for cheap contact lenses! Mata rosak tiada galang gantinya..sayangilah mata anda, untuk melihat, untuk menikmati keindahan dunia, Keindahan alam semesta ciptaan tuhan. Syukurlah dengan kecantikan yang ada...


Personally ayu setuju dengan tindakan kerajaan kerana menguatkuasakan Akta Peranti Perubatan 2012 yang berkuatkuasa pada Disember 2012 ini agar memastikan contact lens yang dijual adalah berdaftar dan berlesen. Penguatkuasaan ini adalah penting untuk membendung lambakan penjualan kanta lekap murah di pasar-pasar malam dan online shop yang kurang diketahui adakah ianya berkualiti dan menepati aspek keselamatan jika digunakan..Remaja-remaja kini pun tidak pasti apakah jaminan keselamatan pada mata jika mereka menggunakan contact lens yang didapati daripada penjual yang tidak bertauliah, yang mereka tahu, mereka akan jadi cantik without being aware of the consequences. Cantik 'instants' tetapi merbahaya ok.

Jangan kerana mengejar kecantikan, mata ada menjadi korban.



p/s: ok, kalau rasa nak pakai jugak contact lens, pergi jumpa tempat yang berdaftar dan menjual contact lens yang terjamin selamat untuk dipakai, tapi kan...pakai spectacles lagi 'cun' what?? stylo hihi....














sharing is caring!!

6 comments:

  1. haram jikalau memudaratkan diri kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah...tak berani lah nak cuba,, biar la tak ikut trend pun.. :)

      Delete
  2. kat downtown byk la jual.. pakai mende alah tu cantik kejap je nk ngorat lelaki.. bile dah dapat, dah kawen, takdenye nak melawo depan suami.. humphh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihhiihii..tak semuaaaaa,kena maintain kecantikan bro walaupon dah kawen hihik

      Delete
  3. erk..murah berape? kat kedai spek jual rm18.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat kedai spec takpe lagi,, kalau yg beli kat pasar mlm or kedai online yg kita tak tau jaminan keselamatan tu bahaya...

      Delete