i

Friday, September 21, 2012

Nervous buat aku gagap!


Oemmmmmgggeeeeee!! what a nervous-scary-shy Day!! really funny if ingat balik...today heboh satu sekolah bila Kolej dari Australia ya Aussie you, datang nak melawat sekolah..dorang study bahasa melayu so haruslah melawat sekolah untuk tengok-tengok macam mana pembelajaran Bahasa Melayu di sekolah-sekolah kat Malaysia kot...*alahaiii..kan seronok kalau ayu pun boleh melawat sekolah lain and pergi oversea...owh mimpi! [mula tampar muka supaya tak bermimpi di siang hari :p] 

ok, mula-mula ingatkan 'khabar angin' cakap dorang orang Indonesia yang study Bahasa Melayu di Kolej Australia..terus satu staffroom kena jajah 'bahasa Indonesia" konon-konon nak berlatih sambut tetamu..Lol! and ketawa kat kawan-kawan yang ajar BM sebab kena observe oleh orang luar...kalau tak prepare boleh nebes oo...Sekali yang datang rupanya semua bermata biru,, orang putih yang belajar Bahasa Melayu..terharu tak korang? terharu tak..omputeh belajar bahasa rumpun di Asia tenggara. ayu ade amik gambar tapi..takleyh nak tunjuk kat korang,, entah wayar usb tak tau merayap ke mana and bluetooth laptop ni bermasalah dr dulu lagi, takleh detect device..sayang kan??

Konon-kononnya hepi pergi kelas tengah ayu mengajar, terdengar kumpulan pelawat orang putih bersama gurunya di koridor luar...apalagi student eksited kemain..bukan dengar pun apa yang ayu dok merepek kat depan, almaklumlah typical Malaysian, memang capai 'eksited state' bila tengok homputeh hehe..susahnya amat nak kontrol..takpe jarang berlaku,, bagi peluang dorang hepi siket...

lamaaaaa dah dorang melawat satu bangunan, tiba-tiba Ignatius..one of the school prefects, selaku ajk protokol want to show off his class to his new friends...waktu dia minta kebenaran nak bawak dorang masuk kelas and observe me teaching addmaths, i was like...omaiigod omigoddd panass panas!! tiba-tiba nervous tak bertempat! 

bergegar seluruh badan waktu dorang masok! siapa yang tak nerves when an unexpected thing happen at a sudden time?, tell me! giler, dah lah waktu tu tengah buat revision dengan budak-budak sebab dah nak final exam..adoyai..first 5 seconds,,bila semua nak-anak omputeh tu masuk, (kusyuk je dorang tengok ape aku tulis kat blackboard, and cikgu nya terus landing tengok i kat depan) what the heck! memang rasa tak dapat control nervous sendiri,, gagap berabis!! macam speechless. siyesly. i'm speechless. tapi bila dah dapat control diri and lawan perasaan takut and nervous kemain, and cakap kat diri..alahh buat biasa jek..buat macam dorang student ko juga,, buat apa nak nebes? then,, hantam saja.. i made it..buat biasa, and i'm cool then.

hahahhahhaa,,, ape lahh..korang fikir tak nervous eh bercakap depan orang/ strangers? adoyai..neves tetap ada o... gila punya hari lah today... XDD macam nak pengsan pun ade gakkk..chaw dulu... as-salam..




sharing is caring!!

2 comments:

  1. Biasa kalau gugup berhadapan dengan orang tetapi ia adalah perkara normal. Mungkin boleh mula dengan ice breaking terlebih dahulu.

    ReplyDelete
  2. a'ah...tp masalahnya it is incidently happened..tu sebabnya kot..thnx 4 gud advice :)

    ReplyDelete