i

Saturday, February 23, 2013

Faktor-faktor muka berjerawat


rahsia petanda jerawat

Kadang-kadang kita tak ambil port pun tentang skin condition. kebersihan kulit tak terjaga, pakai makeup tebal-tebal, tapi kesilapan besar tak cuci and terus tidur sebab? malas and penat. hehe alasan paling digemari. Namun, buat pengetahuan semua, mungkin kita tidak sedar punca kehadiran jerawat yang tidak diundang ini boleh juga datang daripada kesihatan dalaman kita sendiri. Pernah dengar dalaman mencerminkan luaran? Rasanya kita kena semak dan selidik cara hidup, pemakanan kita dan ubah serba sedikit..supaya sihat dalaman and cantik luaran..ok? :)

Jom start dengan kelas kecantikan daripada cikgu ayu harini...hehe Sila perhatikan gambar di atas. Now ambil cermin or berdirilah tepi cermin and belek-belek muka memasing ok murid murid. sila check point lokasi jerawat tumbuh di kawasan muka anda. dah? ok now, baca keterangan faktor kenapa jerawat tu tumbuh disitu berdasarkan keterangan di bawah.

1 dan 2 : Sitem pencernaan - kurangkan makanan segera, lemak dan tingkatkan pengambilan air suam

3 : Hati - kurangkan makanan yang berminyak dan makanan tenusu

4, 5 dan 7 : kurang minum air, tingkatkan pengambilan air suam

6 : Jantung - jaga tekanan darah. kurangkan makanan tegas dan daging. tingkatkan pemakanan yang kaya dengan Omega 3

8: Buah pinggang - anda mungkin kurang minum air. Lebihkan minum air masak serta kurangkan pengambilan garam dan kafein

9 dan 10 : Pernafasan -elakkan badan daripada menjadi terlalu panas, kurangkan pengambilan gula dan banyakkan bersenam.

11 dan 12 : Hormon - stress dan hormon adalah merupakan punca utama. pastikan tidur yang cukup, minum banyak air dan tingkatkan pengambilan sayur-sayuran

13 : Usus - Perbanyakkan makanan berserat, banyakkan minum teh herba

14 : Penyakit - badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk mengelakkan diri daripada sakit. banyakkan berehat dan berfikiran positif.


So hasil telekan di muka tadi, ayu check ada jerawat di kawasan 1 dan 9. And ayu setuju dengan keterangan faktor muka berjerawat yang telah diusulkan. oh formal la sangat haha. I'olls memang kurang (oh tersangat kurang dalam pengambilan air suam..makanan segera no satu..hehe maklumlah i orang bujang hohoho beribu alasanku :p. Disebabkan pengambilan air suam yang sedikit, maka suhu badan menjadi panas..dan i'olls malas bersenam..hurm kena tukar gaya hidup ni..boleh i hire personal trainer? nak request personal trainer bujang dan badan six packs boleh? Em motif? hahahaha gatal! boleh bila nak start workout?? last-last otak akan fikir baik tidur di petang hari....oh damn, rosak imaginasi i nak bersenam dengan abang ketak-ketak.






sharing is caring!!

10 comments:

  1. jap g tido..kene g basuh muke nih..laki pon kene jgk jage..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. harusss juga jaga,, tiada alasan hehe..kebersihan wajah adalah salah satu daya pemikat. ecewah :p

      Delete
  2. NICE LE AKAK...SUKE SGT.. :) SYE YG WWW.BROKENEMERALD.BLOGSPOT.COM

    ReplyDelete
  3. uish..belek punya belek.bnyk pulak jerawat ari ni.. owh baru terinagt ari ni ditembak jepun.ahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa hari kena tembak jepun adalah disebabkan hormon dah tunggang terbalik,, makanya tumbuh melata hihi

      Delete
  4. wah menariklah, time baca entri ini siap pandang cermin tau :D
    kantoi ada jerawat :P

    ReplyDelete