i

Friday, May 25, 2012

Siblings Jealousy.



Berada dalam adik beradik yang semuaaaanya perempuan bukan mudah.  Don’t u ever think kalau semua adik beradik perempuan semuanya elok belaka. Kehidupan manis-manis semuanya, tiada pergaduhan, tiada perbandingan, apatah lagi jealousy antara satu sama lain. Well, the so called not-so-perfect life makes us human, a normal people with normal life. No one like flaws in their life, right?

Ladies, have u ever been in sibling’s jealousy? Rasa jealous dengan adik beradik yang mungkin lagi pandai? Kalau keluar result UPSR, PMR and SPM, terus dibanding-bandingkan. Kalau result paling teruk dalam family, terus down giler and terus put on assumption akulah anak mum and dad yang paling lembap and bodoh. hue =.=’’.
Sibling’s jealousy sebab adik lagi lawa? kecantikan adik beradik lain yang lebih terserlah? Sampai kawan or mum sendiri yang puji adik beradik cantik but tak pernah puji u even once? Or mengalami masalah kulit or jerawat yang teruk, padahal adik beradik lain berkulit licin bak telur dikupas? Then you feel like dying, why me? Why not them?

Atau rasa jeles bila mum and dad lebih-lebihkan adik beradik lain berbanding you. Or when adik beradik lain lagi rajin buat kerja rumah, mengemas, cuci baju, pandai masak, ratu hias rumah sampai mak and bapak buji melambung sampai u rasa annoying yang teramat sangat? Perasaan dibanding-bandingkan membuatkan rasa jealous yang mendalam and memberontak. Then mula la mengomel Anak Emas lah katakan..terus cop diri di anak tirikan oleh ibu bapa sendiri and feel bad. =.=’’
Yeap, I’ve been in sibling’s jealousy. I never have before, but when I’m big enough, dah kerja, semua tanggung sendiri..put me in sibling’s jealousy situation at some time. Hue..(yea.. I know I’m childish :p)

Its when we go shopping, mum and dad belanja adik-adik but not me. (not about the meal ya, I mean shopping… ) sometimes I don’t feel beloved anymore..not being  a centre of attention anymore by mum and dad. Its all about my little sisters all the time..(ayu ngada-ngada nak manja-manja :p).
I jealous bila mum and dad belikan handphone lagi cantik and latest, laptop lagi mahal dari yang pernah dorang belikan untuk ayu. Or belian kali kedua untuk adik-adik sebab rosak, padahal zaman ayu dulu cermat gila jaga barang and even rosak sekalipun (actually handphone hilang hehe) I beli guna duit sendiri!! Ini tidak adil-tidak adil bagikuuuu…kata Yuna. Then bila mum and dad belikan apa saja yang diminta adik-beradik minta, which I think it’s sooo impractical or ridiculous, yes I mengaku I jeles sebab permintaan mereka dipenuhi..ok I’m human, not so perfect, jeles dengan adik sendiri..T.T

But percayalah sibling’s jealousy perlu diatasi. It gives bad effects dengan siblings relationship. Very bad if not solve. Kalau bawa sampai besar lagi teruk. How to prevent sibling’s jealousy? Hmm..kuatkan hati and ingat..ini masa mereka. Mungkin juga adik adik pernah jeles bila mum and dad gives you so much attention at your time before? Hati mereka pernah u tahu? Tak.
And more important, be a big girl and have positive mind. Maybe your mum and dad believe that u are independent enough to take care of yourself. Ladies, that is more than what you asking for..right?



p/s: sekian entri ayu yang terpanjang hehe =)




sharing is caring!!

8 comments:

  1. cooooool abissssssssssssssss ayoooooooo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. toce toce....*sambel bow kat audients, feeling di pentas hahaa

      Delete
  2. selalu rasa macam ni .. and selalunye pun akan ketepikan perasaan tuh sbb i'm the eldest .. so , kene beralah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu ayu baru rasa...yeap, sy pun ketepikan perasaan tuh...jgn layan sgt kalau tak..parah hehehe

      Delete
  3. sebagai anak sulung sy slalu teasa sbb tgok adik2 senang je dpt ape yg dia nak

    tp after fikir2, bagus juga, sy boleh survive dan berdikari sndiri!

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah!! betul kita anak sulung yang independent!! hehe

      Delete
  4. tak semua anak bongsu ni best tau. macam saya, kakak dan abang yang jadi anak bongsu. saya jadi anak sulung. macamana tu? hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ait?? terbalik pulak..hihi...more matured kot sis.. :)

      Delete