i

Thursday, August 8, 2013

Why ramai adik perempuan best bila menjelang raya? | #HappyEid everyone!

Hohohooho anak-anak gadis pasti letih menjelang raya kan?? dengan nak buat biskutnya dengan nak try kek lapis nya, kemas rumah, hias ruang tamu, pasang karpet, tukarkan langsir, pergi beli bahan-bahan mak suruh untuk buat juadah makanan padi hari raya pertama..hurm perempuan tak pandai letih kan? memang super woman..kadang-kadang terfikir jugak kenapa hari biasa tak segagah ini..padahal puasa tenaga kurang, tapi menjelang raya..hurm macam energy naik excited state! :)

oh back to title entry yer semua,, kenapa adanya ramai adik perempuan sangat-sangat best bila menjelang raya?? hehe..situasinya begini. sila rujuk situasi ini:

Mak: along, sapu sampah kejap!
along: ok, mak!

along: angah, mak suruh kau sapu sampah!
angah: okay.

angah: adik, mak suruh kau sapu..

hehe siapa pernah kena?? pasti selalu kan..but ayu selalu kenakan adik hewhewhew rasakan lho.. :p

eh no la...banyak adik perempuan best! sebab..kerja-kerja rumah semakin efektif. banyak tenaga kerja boleh digunakan. hehe. bila time ayu buat biskut, adik kedua boleh buat juadah berbuka..

ah adik kedua memang ala western sket,, suka buat kentang putar ayam grill with chicken gravy..yummeh!!

oh adik ketiga pulak lebih ke arah mengemas rumah..pasang karpet, pasang langsir, tukar sarung kusyen, sapu-sapu, hiasan dalaman memang superb! terbaik ini budak..

and my little sis pulak,, since student matriks ada peperiksaan final sem after raya so kami bagi chance dia belajar..owh its my family tradition xpela..bagi peluang beliau rehat-rehat but bantu mana yang patu..tapi kerahan tenaga telah digunakan untuk mencuci kereta..well kakak nya ini tak sempat pun nak bawa my lil princess mandi raya..hehe so mandi bersama maksu aje cukuplah yang penting kereta bersih khann..

oh ya,, tahun ni banyak buat biskut raya..hehe ada peningkatan. tahun lepas almond london, tahun ni belajar buat biskut baru pulak..biskut ice-cream, biskut nestum ice, biskut susu..hurm gambar boleh tengok kat instagram..oh ya will upload recipe nanti..why? sebab sengaja nak simpan resepi dalam blog. motif? buku resepi ayu asyik hilang and berteraburan..so kalau dah upload blog senang nanti nak refer balik..kihkihkih bijak tak bijak? 

Akhir kata..(oh macam ayat surat kiriman tak rasmi la pulak kan..),, Salam Aidilfitri 2013 buat sahabat handai, rakan taulan, sanak saudara, rakan-rakan yang mengenali ayu di blog, my silent readers,, minta maaf seandainya tertaip kata-kata yang bisa mengguris perasaan..maaf zahir dan batin ok? :') Happy Eid everyone! tengah perang mercun sekarang ni..meriahhnya raya.....

till then, xoxo, publish!










sharing is caring!!

8 comments:

  1. huuu selamat hari raya !
    memang bagos ad adek prempuan ramai...tpi sygnye adek kecik lagi...kkdg jeles jugk tgok orang yg berderet2 ad adek bradik prmpuan...da macam kawan2...best pulak tgok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kmi jarak dekat-dekat tiga tahun,, tu sama saiz sama tinggi macam geng! hehe

      Delete
  2. hahaha.... selamat hari raya chekgu...

    ReplyDelete
  3. Kamek sikit jark adik beradik. Sik ada owg nak disuroh. Last2 kamek empun yang ngemas. Hahaha..

    ReplyDelete