i

Sunday, August 5, 2012

Ladies,, a must read story.. :'(

hye, Assalamualaikum..nak share ngan korang one story
bukalah mata bukalah hati dan jiwa..


Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.



Assalamualaikum dan salam Ramadhan.

Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."



Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"



Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.



Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tentang bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.


p/s : "If happy ever after did exist and all those fairy tale are full of shit.."  kita selalu dimomokkan dengan fairy tale..happy ever after, after marriage..well, life has full of temptations, live is reality, high expectations do kills us silently. marriage bukan perkara main-main...tanggungjawab besar if you are getting married..penyatuan dua buah keluarga lagi, not only think "oh romantiknya tengok kawan kahwin, ada baby..i nak kawen jugaklah!!"  

Marriage is more about complementing each other, ..dont just put a blame on spouse when they are changing in time..sebab? semua org hide pekung di dada waktu bercinta..well, there must be a dark side of u..rite? we're not an angel..good in everythings..and one more thing, social clock..jangan disebabkan semuaaaa kawan dah kahwen and u are not, u are desperate to do so..bercinta seminggu, terus ajak kahwin? marriage is not a gamble thing...so, semuanya berbalik dengan niat..kalau niat baik, InsyaAllah....mendapat keluarga yang solehah, mawaddah, warahmah..amin..


 renung-renungkan... :)


sumber: Fatin Liyana









sharing is caring!!

8 comments:

  1. salam kenal, hehe .. nak nikah fkr lok sedalam2nya, mun nak nkh carik org yang duak benda tok nya ok. pertama akhlak, keduak nya solat. mun solat tapi akhlak nya xbgus xpat juak. k selamt beramal :)

    ReplyDelete
  2. salam kenal juak...btol3..setuju,makseh atas nasihat ya geng :)

    ReplyDelete
  3. Gua tak nak kiss ayu.
    gua nak komen jeeeeee.

    ReplyDelete
  4. ye betul, wa pun sama,lagi-lagi bulan puasa berlipat ganda harammya

    ReplyDelete
  5. yattaaaa~~ yalah kenja nak bgrek.. ayt siapala ya? hihihi..:D

    ReplyDelete