i

Wednesday, November 9, 2016

Bagaimana hendak daftar Maybank2u.

Assalamualaikum w.r.t..kerja harian menyebabkan kita sibuk hendak melakukan kerja bayar bil, transfer duit di atm, pantau keluar masuk duit, bayar ptptn, beli tiket online dan macam-macam lagi. Untuk itu, penggunaan online banking amat amat perlu pada zaman ekonomi digital ini. So kite just nak share bagaimana hendak daftar Maybank2u. Buat korang yang dah ade maybank2u tu boleh baca previous entry pasal bujibu chempel dan jellybean lah ek.. hehe


1. Pertamanya mesti ada akaun maybank. Buka akaun maybank di branch yang berdekatan.
2. Seterusnya aktifkan internet banking di atm machine.
  • pergi ATM Machine
  • Pilih Maybank2u services ---- select M2U/ Phone banking/ Sms alert
  • Masukkan no pin 6 digit anda
  • akan ada resit no pin anda tadi ( ini bermaksud anda dah buat penetapan no pin Maybank2u anda)
3. Seterusnya, aktifkan internet banking di internet . Pergi ke laman web rasmi Maybank 
  • Sila login dan klik first time login?
1bagaimana hendak daftar maybank2u
  • Anda akan melihat video pendek dan button continue akan kelihatan. Klik continue.

cara hendak daftar maybank2u
  • Anda akan diberikan beberapa soalan seperti dibawah dan sila jawab dengan betul..nanti tak pasal-pasal tengok video pendek lagi sekali.. Jawapan atas sekali ye cik adik kakak..dan soalan kedua (Do not enter the password....). Habis jawab, klik check.


cara hendak daftar maybank2u
  • Seterusnya klik continue. Paparan skrin akan keluar Congratulations. You may now proceed with your first time login process and enjoy your digital banking experience with m2u.
  • Terms and conditions akan dipaparkan. Sila klik Accept.
  • Paparan skrin akan seperti di bawah. Nota penting: sila pastikan laman web rasmi ade https ye utk pastikan secure.

daftar maybank2u mudah
  • Masukkan access no ( nombor kad maybank -- sila lihat pada kad atm anda, ada 16- digit semuanya)
  • Masukkan no pin yang telah anda tetapkan di langkah permulaan tadi (yang dipilih semasa di atm machine tu)
  • Seterusnya paparan skrin baru akan keluar.
  • Masukkan username dan password yang ingin anda gunakan untuk login Maybank2u.
  • Pilih jenis imej dan phrase untuk verify itu adalah anda setiap kali melakukan online banking. Klik Submit.
  • Pilih juga 3 soalan keselamatan dan jawab soalan tersebut. Pastikan anda ingat jawapan soalan ini ya. Then, klik submit.
  • SIAP!!
4. Seterusnya anda hendaklah pergi ke kaunter Maybank yang berdekatan untuk mengaktifkan           nombor TAC .
  •  Langkah ini penting kerana setiap kali transaksi online maybank akan menghantar no tac untuk memastikan keselamatan akaun maybank2u anda.
  • Minta borang electronic banking services Application form
  • Isi nombor telefon anda yang aktif
  • Tunggu sehingga nama anda dipanggil--bagi ic dan jap cari
  • ok Done! 
Sekarang semuanya telah siap. Anda boleh buat online banking bila-bila masa, Semuanya menjadi senang dengan digital online banking. semuanya di hujung jari anda :) Senang je kan hendak daftar maybank2u?


oh yaa... korang juga boleh baca entri kenapa mayban2u takleh login






sharing is caring!!

0 10 orang send love letters:

Post a Comment