i

Tuesday, November 24, 2015

Akaun Maybank2u kena block : nak buat macam mana?

Inilah kisahnya. kesiha sedih saya. hehe ingat lagi tak dalam entry sebelum ini [ blog tak update siapa nak baca?? ] something bad happen to my laptop kan. so, dalam seminggu tu tak ada la laptop. everything i run guna smartphone kesayanganku ini. sampai telapak tangan panas, serius tak tahan. login maybank2u pun pakai henfon je. so mula-mula tak tahu kalau nak login maybank2u pakai smartphone kena tukar setting keyboard kat smartphone..kena jugak tukar. sebab dah kena la ayu bagitau. Better guna Qwerty keyboard instead of 3x4 keyboard. tak tau lah kenapa. hue =.='' . Paswword betul pun dia cakap salah..cesss!

Kisahnya bila nak login, terima message password salah. terdetik kat hati eh betul lah password tu, sebab biasa login pakai laptop je kan. Cuba lebih dari tiga kali...nahhh tiba-tiba dapat pulak message "akaun maybank2u kena block". Huh hati dah cuak..Maybank2u kena block apa perlu saya buat? How to retrieved my maybank2u? Geez. Try telefon maybank2u customer service (customer care) memang hampeh! dah la makan kredit handphone, and ayat last yang bikin panas berapi ala-ala cenggini la..i don't even ingat setiap wording ok.."talian sibuk..sila cuba sebentar lagi"..Dua hari try telefon customer care, macam itu jugak hasilnya. sorry to say, tapi memang panas hati membuak-buak. 

Tak tahan so ayu terus ke kaunter Maybank berdekatan. Abang kaunter pulak cakap kena telefon ke customer care baru boleh activate balik. What the hell kan. makin panas berapi, rasa macam nak suruh je abang tu call customer care and buat report customer service sorang sibuk betullaaa..sakit hati macam disiat-siat haha. Balik rumah try balik call and dapat result yang sama. Entah macam mana dapat idea hantar email kepada Maybank ke mgcc@maybank.com.my and they reply me. Thank God. Eh sebagai customer wajarlah kita nak bank tu tolong kita dalam apa jua masalah selesaikan dengan cepat, tuntas dan pantas kan. Rupanya senang je. 

Apa perlu anda buat jika akaun maybank2u kena block atau disekat?

maybank2u kena block apa nak buat?
1. pergi ke tempat login.
2. self reset password

Now dia akan keluar seperti gambar di bawah

maybank2u blocked what should i do?

3. Isikan details seperti yang dia nak
- username korang                               
-atm card no (16 no kat kad korang tu)
- nombor kad pengenalan                     

4. tekan submit

tak silap dia minta isi pasword yang baru, confirm password dan nombor TAC yang maybank hantar kat handphone korang.. so, part ni pastikan no telefon korang ada didaftarkan untuk online banking korang tu.

so siap. tu je.

tak susah pun. padahal cuak giler. macam blurr apa nak buat.
bagi yang memang pakai online banking, shopping online, jual beli online kena tahu ni semua. kot-kot jadi pada korang suatu hari nanti huhu..sharing is caring :)

Buat yang belum mendaftar maybank2u, sila lah baca entri
Cara daftar maybanku dengan mudah ini ya ;) happy online banking!



          



sharing is caring!!

101 comments:

  1. Info yang berguna! Thanks for sharing. Setakat ni Alhamdulillah tak pernah jadi seperti Ayu walaupun pernah login guna handphone. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa....dah pernah kena tu yang berhati-hati tu ehhe

      Delete
    2. Saya guna Qwerty keyboard, kalau guna 3x4 tu confirm kena macam Ayu juga. Hehe. Kira Ayu ni penyelamat la. ;D

      Delete
    3. Terima kasih cik ayu...sgt berguna tok sy..bru semalam kene..hahahahaha

      Delete
    4. Terima kasih cik ayu...sgt berguna tok sy..bru semalam kene..hahahahaha

      Delete
  2. sebelum ni selalu pakai mybank2u tapi sejak hilang pasword. terus malas nak renew

    recent post : Blogger Jangan Benci Blogger

    ReplyDelete
  3. information yg sgt2 berguna... thanx a lot... maybank 2u i baru je td kena blocked sebb enter 3x password salah... huh call careline dia... lembap giler... thanx again :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang,, and harus wajib bengang kan? hehe ni applicable utk RHB online kena block jugak..ayu dah try..sama,, maklumlah pelupa tak ingat ni hheehe

      Delete
  4. macam mana nk buat TAC mobile phone? kne pergi mesin ke kaunter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu haritu pergi kaunter sebab buat acc and sekali minta nak guna m2u.. :)

      Delete
  5. Patut la sy punya kena block sdgkn hmpir tiap hri berurusan gna m2u...xkn lupa password kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. tu la pasal... remeh je pun sebab dia huhu :')

      Delete
  6. hai.... saya menyinggah disini krn maybank2u kne block.. hehe.. salam perkenalan... by the way... sy dah try submit, then tak xde pula dpt TAC tue... mcm mane yer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan sis,, mungkin sebab line x berape nak elok.. hadi TAC lambat dihantar kot sis.. hue :')

      Delete
  7. Nak tanya la... mcm mn nk tau akaun kite blok?
    Sy dr hari tu try login, tp bila dah isi pasword sume, dia kate acces denied. Tu pn kira block jgk keh? Nak kate line maybank ni problem, dr hr tu xdpt bkk..

    ReplyDelete
  8. Nak tanya la... mcm mn nk tau akaun kite blok?
    Sy dr hari tu try login, tp bila dah isi pasword sume, dia kate acces denied. Tu pn kira block jgk keh? Nak kate line maybank ni problem, dr hr tu xdpt bkk..

    ReplyDelete
  9. tq so much sis!!!!MOGA ALLAH BALAS JASE AWK SHARE ILMU NI :))))

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. TQ sangat..macam org gila dah ni..dah sari suntuk cari nk settle masalah nih..last nasib jalan penyelesaiannya ad disini..sangat bguna information ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkenang diri sendiri haritu.. mcm org gila jgak huhu... :') welcum ^^

      Delete
  12. Kalau kita pakai nombor baru macam mana nak tukar nombor phone untuk tac tu,tukar di atm ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti..rasenye kena g kaunter sis.. untuk update no..

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. tak pasti juga.. boleh call customer service rasanya atau try contact mereka d fb..

      Delete
  15. kenape lepas dah submit yang ade isi TAC tu die terus kate 'you have been logged out' orang bank tu kate nanti die akan tanye soalan la ape la.. macam first time login tukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti juga sis..maybe line connection problem? :')

      Delete
  16. klo rhb knr block blh guna cara ini ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sis,, cara yang sama..sebab sy pun pernah lupa password utk acc rhb online banking saya.. :') first world problem..pelupa :')

      Delete
  17. assalam. kalau acc syarikat camne pulak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tak pasti encik..:') boleh cuba..kalau berjaya syukur,, kalau tak terpaksa contact maybank customer service ya

      Delete
  18. thanks a lot sis..info ni byk membantu..br je sy reset semula pasword..dkrg dh ok dh maybank2u sy tu..semoga dipermudahkan urusan sis sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. aslm sis..alhamdulillah..sharing is caring ..amiin amiin sis... :)

      Delete
  19. assalamualaikum.....t.kasih for the info......kaulah penyelamatku!!! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam sis,, itulah..saya buat entri sebab takut kejadian berulang lagi hihi..same case to me :') alhamdulillah sis beroleh manfaat :)

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam sis..mungkin acc belum aktif sis? yang baki kene tolak tu tak pasti kenape..tapi biasa x tolak kalau transfer ke akaun maybank juga,,and kalau acc lain pun tak sebanyak amount sis cakapkan tu.. :') better tanya kaunter tempat sis berurusan utk buat acc tu ya dear..

      Delete
  22. dah buat..tp dia keluar access denied..hurmmmm

    ReplyDelete
  23. dah buat..tp dia keluar access denied..hurmmmm

    ReplyDelete
  24. camner nk dapatkan tac no.x ade request tac pun.no.tel dah daftar...dh byk kali dh buat urusan hantar elok jer no.tac.tp ikut mslh tu x der pun request tac tolong reply kt email saya sama yer

    ReplyDelete
  25. camner nk dapatkan tac no.x ade request tac pun.no.tel dah daftar...dh byk kali dh buat urusan hantar elok jer no.tac.tp ikut mslh tu x der pun request tac

    ReplyDelete
  26. camner nk dapatkan tac no.x ade request tac pun.no.tel dah daftar...dh byk kali dh buat urusan hantar elok jer no.tac.tp ikut mslh tu x der pun request tac

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa boleh guna ke? kafdang-kadang no tac maybank2u ni lama tul nak terima.. :')

      Delete
  27. thanks sgt2 membantu...blur sgt xtau nk watpe bile m2u xblh login..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..samelaaaa haritu. blur, call service centre asyik busy memanjang.. memang share untuk keperluan bersama :)

      Delete
  28. Sy dah isi form password reset tu,tp bile submit je kluar access denied..apa mslhnye ni..mohon bantuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ini saye pun x pasti encik.. mungkin saudara boleh cuba lagi..

      Delete
  29. klau time reset password lepas tukn nk 6ber tac tapi sye tersalah masukkn tac 6ber 3 kali tapi biler nk reset balik password terus x blh bukak...macam mane yea nk wat balik?

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Kalau maybank2u kne block,bagi effect x bile kite nx kuarkn duit kt bank?

    ReplyDelete
  33. Kalau maybank2u kne block,bagi effect x bile kite nx kuarkn duit kt bank?

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum sis , situasi saya sama macam sis masuk password lebih tiga kali lepastu keluar ralat mengatan "exceed login attempts " saya cuba reset password tapi tak boleh reset password , then keluar "sorry this Account not available for reset password " Nak buat macam mana ya?

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum sis , situasi saya sama macam sis masuk password lebih tiga kali lepastu keluar ralat mengatan "exceed login attempts " saya cuba reset password tapi tak boleh reset password , then keluar "sorry this Account not available for reset password " Nak buat macam mana ya?

    ReplyDelete
  36. thanksssssssssssssssssssssssssss alot!!! u safe my life

    ReplyDelete
  37. hye.. saya dah try tapi access denied.. mcm mna tue..?

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. aah.. applicable utk rhb bank juga..sbb sy dah cuba ..cik pelupa hihi :')

      Delete
  39. nk tnyer..klo kne block sbb security question..boleh gune jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi camna dpat ka masuk balik m2u?saya problem sama sbb salah jwb security question..rasanya ble klu guna cra ni reset Pwd msh ble pki no HP sama?tq

      Delete
    2. Hi camna dpat ka masuk balik m2u?saya problem sama sbb salah jwb security question..rasanya ble klu guna cra ni reset Pwd msh ble pki no HP sama?tq

      Delete
  40. Sy baru je kene tdi.try masuk password betul dh tpi xtau knape xblh nak login.4 Kali try kene block terus.sbbkan harini cuti weekend sy try cara yg awak ajar.dh tukar password tetap xboleh login jugak.4kali dh last kene block smula.n boleh reset password semula slps 24 hours.kalo cmni mcmne plak ye?sbb nak tggu 24 hours pun takut jdi plak cmni.xleh nak login.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. Sy baru je kene tdi.try masuk password betul dh tpi xtau knape xblh nak login.4 Kali try kene block terus.sbbkan harini cuti weekend sy try cara yg awak ajar.dh tukar password tetap xboleh login jugak.4kali dh last kene block smula.n boleh reset password semula slps 24 hours.kalo cmni mcmne plak ye?sbb nak tggu 24 hours pun takut jdi plak cmni.xleh nak login.

    ReplyDelete
  43. Kenapa picture tu xsama dgn yg sy daftar...

    ReplyDelete
  44. Kenapa picture tu xsama dgn yg sy daftar...

    ReplyDelete
  45. xboleh gak..access denied..ermm

    ReplyDelete
  46. Username nama m2u ke atau nama maybank

    ReplyDelete
  47. Jadi jugak kat saya..huhu..2 hari dah..tp bila nk reset pasword dah dia tulis servis currently unavailable..byk kali dah try dari sabtu tadi

    ReplyDelete
  48. Pink,sy ni baru je dapat tac tu n g Kt now register isila sume2 yg die mtk pastu klua transaction declined,byk Kali buat jd cmtu jgk,adakah kena mngena dgn hp@keyboard hp ni?adoyai penat dah huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy aritu ade kaitan dengan hp keypad :')

      Delete
  49. Salam nk tnye . Proses reset paswood ni klau da siap . Dia suruh tunggu 24jam ke ?

    ReplyDelete
  50. Salam . My2u sy lock sbb jwb bnyak kali question dia tapi still salah. Bila buat dkt reset tu yg dkt id num tu tersalah msukkn pswd my2u tu . Lepas 3 kali dia sruh call cust service . Kena tgu 24 jam dlu ke bru bleh reset balik??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aslm.. encik cuba tunggu 24jam dulu then cuba balik ya.. sebab kalau nak call customer service sampai bila pun tidak ada yang angkat :p unless encik ke maybank terdekat lah ..

      Delete
  51. klau lps submit tu dia tulis acces denied mcm mna ?

    ReplyDelete
  52. klau lps submit tu dia tulis acces denied mcm mna ?

    ReplyDelete
  53. Hi kak, memang kena send email dulu kat maybank ke or boleh terus ikut step yg akak bagi without sending the email?

    ReplyDelete
  54. I terlupa tersilap macam akak jugak. Please help 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. terus buat shja sis.. :) maaf akak lambat reply :')

      Delete